21.03.2014
Autor: SSA

Javni nastup

Javni nastupDa li vam se ikada desilo da izađete pred govornicu i ostanete bez teksta? Da li ste se ikada osjetili neprijatno kada treba da govorite pred većim brojem ljudi?

Strah od javnog nastupa predstavlja normalnu reakciju uoči držanja govora ili izlaganja prezentacije. On je prisutan čak i kod onih čija profesija podrazumeva učestalo javno izlaganje kao što su glumci, pjevači, političari… Ne postoji osoba, ma koliko da ima iskustva u oblasti javnog nastupa, koja izlazi pred publiku bez ikakvog osjećaja treme. Pozitivna trema tj. izvjestan nivo napetosti je čak i potreban da bi izlaganje bilo dobro.

Dakle, strah od javnog nastupa je prirodna reakcija koja se ne može ukloniti. Jedino što se može postići jeste da se intenzitet ovog straha ublaži kako ne bi u potpunosti paralisao izlagača. Stoga je u pripremi za javni nastup veoma važno prihvatiti ideju da je strah od javnog nastupa normalna, čak i u izvjesnoj mjeri nužna reakcija.

Vjerovatno ste gledali velike govornike, predsjednike država i političare kako savršeno pričaju pred kamerama i velikim brojem ljudi. Javni nastup je stvar vježbe. Ukoliko znate na šta treba da se obrati pažnja i vi ćete jako brzo moći da napredujete.

Za vrijeme treninga ćete naučiti sljedeće:

  • Strah – odakle dolazi i kako ga izbjeći
  • Kako pozitivno iskoristiti tremu
  • Kako održati uspješnu prezentaciju
  • Kako savladati strah od publike
  • Govor tijela